Nie tylko Wielądko. Odnaleziony zbiór 346 przepisów kulinarnych z przełomu XVIII/XIX wieku Marcjanny z Jawornickich Oborskiej jako przyczynek do historii kulinariów ziemi liwskiej

Zbiór 346 przepisów kulinarnych z przełomu XVIII/XIX

Spotkanie odbyło się 25 lutego 2019

Prelegentka: Pani Małgorzata Buttitta

„Nie tylko Wielądko.
Odnaleziony zbiór 346 przepisów kulinarnych z przełomu XVIII/XIX wieku Marcjanny z Jawornickich Oborskiej jako przyczynek do historii kulinariów ziemi liwskiej”.

Odnaleziona przez Mirosława Roguskiego w Bibliotece Ossolińskich i opracowywana przez Małgorzatę Buttittę odręcznie pisana książka kucharska Marcjanny z Jawornickich Oborskiej, pani na dworze w Proszewie (Siedleckie, pow. Węgrów, ziemia liwska) rozpoczęta w roku 1825, jest zbiorem różnorodnych przepisów kulinarnych, typowych dla domowej kuchni dworskiej z przełomu XVIII/XIX wieku.
Składają się na nią receptury na rozmaite dania mączne, zupy, mięsa, nalewki i — tradycyjnie, jak na owe czasy — różne octy. Pośród przepisów kulinarnych znajdujemy także kilkanaście porad domowych, od leku na ból zęba, po wskazówki, jak zrobić atrament. Zapewne taki jak ten, którym została napisana wspomniana książka kucharska.
Ale okazało się, że nie koniec na tym. Archiwa skrywały również książkę ekspens i intrat Marcjanny Oborskiej z lat 1830-1864, a nawet ekspensy (niekompletne) spisane przez jej ojca, Jana Nepomucena Jawornickiego, w latach 1807 – 1812.
Kim była Marcjanna z Jawornickich Oborska? Co mówią nam o jej kuchni zebrane przepisy? Czy odnajdujemy w nich ślad krajana Wojciecha Wielądki? Czy i jaki wpływ na kuchnię dworu w Proszewie miało ziemiaństwo z sąsiedztwa i ich kucharze? Gdzie Jejmość kupowała głowy cukru do swoich ukochanych słodkich potraw? O czym jeszcze, poza kulinariami opowiadają nam jej receptury i zapiski? Może o tym, ile w karnawale Pani na Proszewie przegrywała w kasynach Kałuszyna?
Na te i kolejne rodzące się pytania odpowiedziała Państwu Małgorzata Buttitta, która przygotowuje obszerną publikację na podstawie odnalezionych dokumentów. Nad historyczną rzetelnością czuwa dr Mirosław Roguski.

Małgorzata Buttitta – italianistka i antropolożka kultury, specjalistka od antropologii jedzenia oraz kultury Śródziemnomorza, dziennikarka, prelegentka. Autorka literackiego przekładu Włoskiej sztuki dobrego gotowania Pellegrina Artusiego, a także, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur. Założycielka Akademii Pana Wielądko, którą właśnie przekształciła w fundację. www.peperoneblog.com

 

Nie tylko Wielądko. Odnaleziony zbiór 346 przepisów kulinarnych z przełomu XVIII/XIX wieku Marcjanny z Jawornickich Oborskiej jako przyczynek do historii kulinariów ziemi liwskiej

Posted in Spotkania.